Vad kostar en hund

Vad kostar en hund? Utöver den initiala kostnaden att köpa en hund tillkommer det löpande utgifter genom hela hundens liv. Det är därför viktigt att överväga alla kostnader noggrant innan man väljer att skaffa en hund, för att se om man klarar av det ekonomiskt. Vi kommer gå igenom alla fasta och rörliga utgifter för att du ska få en bra överblick över hur mycket en hund kostar.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vad kostar en hund?

Kostnaden för att ha en hund kan variera väldigt mycket, beroende på vilken ras man väljer att köpa och vilken livsstil man har. Större hundar brukar exempelvis betyda att kostnaden för foder kommer vara högre än för en mindre hund. Pälsen på hunden kan också påverka utgifterna. Vissa raser kan kräva mer pälsvård och trimning än andra. Vi kommer först gå igenom de kostnader som tillkommer för de flesta hundar, och sedan övriga kostnader som eventuellt inte kommer påverka dig och din hund. Observera att det är exempelpriser och kan variera något beroende på ras och var i landet du bor.

Initiala kostnader för en valp

  • Vaccination: Köper du en valp kommer den behöva olika vaccin de första två åren. Man kan räkna med att det kostar 800 kr för grundvaccineringen som krävs.
  • Tillbehör (matskål, koppel m.m.): I samband med hundköp behöver man inhandla olika tillbehör. Det är mat- och vattenskålar, koppel, halsband, klotång, liggplats och leksaker. Räkna med att detta kostar mellan 1 000 och 2 000 kr.
  • Valpkurs: Valpkurs är inte något krav men är rekommenderat för att stärka bandet mellan dig och din hund, och för att ge hunden (och dig) en grundträning. Det man går igenom i en valpkurs är exempelvis hur man lär hunden sitt, ligg och andra kommandon som kommer underlätta den nya vardagen med en hund i hushållet. Kostnaden för valpkurs kan variera men brukar ligga på ungefär 1 000 kr.

Den initiala kostnaden för en valp, exklusive köpet av själva hunden och levnadskostnader är ungefär 3 300 kr.

Utöver dessa initiala kostnader tillkommer även hundens levnadskostnader. Dessa kostnader kommer finnas från dag ett och bestå under hela hundens livstid.

Levnadskostnader

  • Vaccinering: Efter de första två åren rekommenderas det att man omvaccinerar hunden vart fjärde år. Det kostar cirka 800 kr, eller 200 kr om året.
  • Försäkring: Försäkring kan kosta mellan 2 000 och 8 000 kr om året. Vi kommer räkna på 4 000 kr, vilket är nära snittkostnaden för en hundförsäkring.
  • Foder: Foder för en medelstor hund kan kosta ungefär 600 kr. Denna kostnad blir lägre för mindre hundar och högre för större hundar.
  • Hygien: Hygienprodukter, så som schampo och tandvårdsartiklar behövs också inköpas för din hund. Det kostar cirka 200 kr i månaden.
  • Bajspåsar: Ett annat regelbundet inköp man behöver göra är för bajspåsar. Årligen så uppgår kostnaden till ungefär 400 kr.

Enligt vår kalkyl kostar en hund ungefär 5 400 kr om året. Det blir 450 kr i månaden. Men ofta kan ytterligare kostnader tillkomma, beroende på din hund och din situation.

Övriga kostnader

  • Hunddagis: Är varken du eller någon annan hemma i hushållet under dagtid kan du behöva använda dig av hunddagis. Kostnaden för hunddagis är ungefär 3 500 kr i månaden för att ha hunden där 5 dagar i veckan.
  • Aktiviteter: Vill du ta hunden till någon aktivitet kommer detta ofta medföra extra kostnader. Kostnaderna för detta varierar mycket beroende på aktivitet och regelbundenhet. Exempelvis kanske du vill träna hunden i agility. En kurs i agility kan kosta runt 1 500 kr.
  • Trimning och klippning: Vissa hundraser kräver att man trimmar och klipper dem regelbundet. Det kan kosta ungefär 1 000 kr per trimning, vilket brukar behöva göras varannan månad.
  • Oförutsedda kostnader: Medan en hundförsäkring täcker de flesta skador och sjukdomar som kan uppstå så är den oftast begränsad till 160 000 kr. Om något händer som kräver högre veterinärkostnader än så behöver du själv bekosta allt som överstiger denna maxgräns. Det är ofta som tandvård inte heller inkluderas inom försäkringen och kostnader som rör tänderna kan alltså behöva bekostas helt av dig. Det är därför rekommenderat att spara ihop en buffert som täcker de här kostnaderna ifall de uppstår.

Att tänka på innan man köper en hund

Innan man bestämmer sig för att skaffa en hund är det viktigt att tänka på att det är ett långsiktigt beslut man tar. Det medför extra utgifter varje månad, som behöver få plats i din budget. Utöver de extra kostnaderna kan du även behöva lösa det logistiska för den nya livssituationen. Det kommer bli svårare att resa bort, där du antingen behöver resa med hunden eller hitta någon som kan passa den. Det går oftast att lösa med hunddagis, men då mot en hög kostnad.

Har du bestämt sig för att skaffa en hund behöver du välja en ras. För både din och hundens skull är det bra att välja en som passar både din budget och sin livsstil. Vissa raser kräver mycket aktivitet och omvårdnad medan andra raser är lättare att ta hand om. Återigen är det viktigt att komma ihåg att det är ett långsiktigt ansvarstagande att köpa a en hund och man behöver anpassa sin vardag efter hundens behov.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en hund?

Kostnad att köpa en hund varierar mycket beroende på ras. Det kan kosta mellan 10 000 och 30 000 kr. Sedan tillkommer alla omkringkostnader för hunden, som vi i den här artikeln har gått igenom. En hunds basiska levnadskostnader ligger på ungefär 450 kr i månaden. Den kan bli högre beroende på ras och din livssituation.

Hur kan man minska kostnaderna för en hund?

Största besparingen man kan göra är att jämföra olika försäkringar för att se vilken som är billigast. Men kom ihåg att läsa igenom alla villkor, så att täckningen på försäkringen inkluderar de flesta typer av eventuella veterinärkostnader som kan uppstå.
Använder du dig av hunddagis så jämför priserna hos de olika dagis som finns tillgängliga. Det kan även vara bra att fundera över om man behöver använda sig av denna tjänst varje dag eller om man kan klara sig på endast några enstaka dagar i veckan eller månaden.
En annan stor utgift är hundfoder. Genom att jämföra priser och handla till rabatterade priser kan du spara en hel del pengar varje år.

Måste man försäkra sin hund?

Medan det inte finns en lag som säger att man måste försäkra sin hund så rekommenderar vi att man gör det. Det kan kännas som en utgift man kan spara på men kan bli kostsamt för antingen plånboken eller för hunden om ingen försäkring tecknas. Blir hunden sjuk vill man helst inte att sin plånbok avgör vården som den får. Man vill helst att den ska få den bästa möjliga vård, vilket en hundförsäkring säkerställer.

Privatlån ↗

Jämför privatlån från över 50 olika långivare

Låna pengar↗

Samla eller låna pengar upp till 600 000 kr

Omstartslån

Omstartslån – möjlighet till en ekonomisk nystart