Vad kostar det att ha bil

Vad kostar det att ha bil? Att ha en bil kan både vara ett måste och ett verktyg för att öka din frihet. Men priset man får betala är ofta väldigt högt. Det är nästan helt utan undantag en stor förlustaffär att ha en bil men är för de flesta ändå väl värt det. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vad det kostar att ha bil. Det kan komma att bli användbart ifall du planerar att skapa en budget, där denna kostnad ska beräknas.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vilka olika kostnader bör man tänka på?

Det finns många olika kostnader som kommer med att ha en bil, ofta sådana man inte tänker på. Det kan även komma oförutsedda kostnader ifall du har oturen att bilen går sönder. Nedan är de kostnader som vi tycker du bör ha med när du räknar ut kostnaden:

Drivmedel

Drivmedel är den kostnad som de flesta tänker på när frågan om vad det kostar att ha bil. Beroende på modell och typ av drivmedel som bilen går på kommer det kosta olika mycket. Elbilar är i särklass det billigaste alternativet. Dieselpriset är i dagsläget billigare än bensin och det drar även mindre. Det gör att bensin är det dyraste alternativet. Trots detta körs den största majoriteten av bilar på bensin, vilket även är vad vi kommer använda när vi räknar ut totalkostnaden. Men vi kommer även ge exempel på vad el och diesel kan kosta.

Beräknad kostnad för bilar med de olika drivmedlen (uppskattade priser är från juni 2024):

  • Bensin: Vi kommer anta att vi kör en ny Volvo V90 som har en beräknad bränsleförbrukning på 6,8 l/100km vid blandad körning. Bensinpriset är idag cirka 17,50 kr/l. Det gör att milspriset för bensin i genomsnitt är 11,9 kr.
  • Diesel: Även här använder vi Volvo V90 som exempel. En sådan dieselbensin har en beräknad bränsleförbrukning på 4,9 l/100km. Idag ligger dieselpriset på cirka 17 kr/l. Detta gör att milspriset för diesel i genomsnitt är 8,33 kr.
  • El: Vi kommer att här anta att vi kör en ny Tesla S. Enligt Tesla har den en strömförbrukning på 17,5 kWh/100 km för blandad körning. Har man en laddstolpe hemma och laddar bilen under natten så ligger elpriset idag på cirka 0,25 kr/kWh, beroende på elavtal. Det gör att priset per mil för elbilen blir ungefär 0,44 kr. Laddar man istället bilen hos en laddningsstation blir det lite dyrare. Det kostar idag cirka 5,25 kr/kWh att ladda med via en snabbladdare. Det gör att priset per mil blir 9,19 kr. Detta går ofta att halvera om man inte väljer att ladda med en snabbladdare

I snitt körde en personbil 1 126 mil år 2023. Det blir ett snitt på ungefär 94 mil i månaden. För en bensinbil blir därför kostnaden runt 1 120 kr i månaden. Det går att jämföras med diesel och el som får en kostnad på cirka 783 kr, respektive 42 kr (vid hemladdning över natten).

Service, besiktning och reparation

När man har bil bör man alltid budgetera för framförallt servicekostnader och besiktning. Det är alltid även bra att ha en buffert för att klara av kostnader ifall bilen skulle gå sönder. Vi kommer i den här artikeln inte räkna med detta. Förhoppningsvis kommer regelbunden service av bilen motverka att bilen går sönder.

Det är rekommenderat att man lämnar in bilen på service åtminstone en gång om året. Kör du mycket, låt säga över 1500 mil kan det vara värt att göra en service två gånger om året istället. Det är viktigt för att se till att din bil är säker, för att undvika att den går sönder och hålla den så bränslesnål som möjligt. Det kan även påverka hur mycket din bilförsäkring täcker. Kostnaden för bilservice kan variera mycket beroende på var du går, hur långt du har kört och vilken modell du har. Men genomsnittspriset ligger på ungefär 2 000 kr vilket bliren månadskostnad på 166 kr.

Hur ofta man behöver besikta sin bil beror på hur gammal den är. Vi kommer räkna på en bil som är 5 år eller äldre vilket gör att den behöver besiktigas var 14:e månad. En besiktning för en personbil ligger idag på cirka 450 kr. Delar man upp det till en månadskostnad så blir det 38 kr i månaden. Har man en nyare bil kommer kostnaden bli lägre, då man inte behöver besikta den lika ofta.

Däck och däckbyte

Däck och däckbyte

En till kostnad som kommer med att ha bil är däck och däckbyten. Det är rekommenderat att byta däck ungefär var femte år. Däck kan variera kraftigt i pris men vi kommer räkna 1 000 kr per däck, vilket blir totalt 8 000 för ett set sommardäck och ett set vinterdäck. Delar man upp det till en månadskostnad blir det 133 kr i månaden.

När det kommer till bevaring av däck och däckbyte har det blivit alltmer populärt använda sig av däckhotell. Det är det vi kommer använda i vår kalkyl eftersom det ofta är rekommenderat att förvara dem där, då det ofta inkluderar däckbyten och kontroll av däcken. Det säkerställer att dina däck alltid är i bra skick och att de installeras korrekt när det är dags för däckbyte. Ett bra däckhotell som erbjuder full service ligger ofta på cirka 1 000 kr per säsong, vilket blir runt 166 kr i månaden.

Parkering

Parkeringspriserna varierar väldigt mycket beroende på vilken typ av bostad du har och var du bor. Vissa har inga parkeringskostnader medan andra, framförallt i Stockholm kan ha flera tusen kronor i parkeringskostnader varje månad. Vi kommer anta att parkeringen kostar 750 kr i månaden i den här kalkylen. Det inkluderar parkering man eventuellt hyr vid sin bostad och parkeringsavgifter på offentliga parkeringsplatser.

Försäkring

Trafikförsäkring är enligt krav att ha på sin bil men de flesta väljer att helförsäkra den och det är även något vi också rekommenderar. Därför kommer vi räkna på det. Priset beror även på vilken bil du har, hur gammal den är, var du bor och hur gammal du som kör är. Det är därför svårt att ge en exakt siffra på försäkringskostnaden. Enligt ett försäkringsbolag är snittpriset för helförsäkring 572 kr i månaden vilket är något vi kommer räkna på. Men det kan variera mellan ungefär 220 kr och 3 000 kr.

Fordonsskatt

Varje år behöver man betala fordonskatt, där det minsta beloppet ligger på 360 kr. Det som avgör beskattningen är hur mycket koldioxidutsläpp bilen ger ifrån sig. Därför ligger elbilar på 360 kr per år medan dieselbilar ofta ligger på tusentals kronor. Om vi tar samma modell som tidigare, en bensindriven Volvo V90 så blir fordonsskatten 1 350 kr per år. Det blir en månadskostnad på cirka 112 kr.

Total kostnad

Den totala kostnaden för att ha bil, är enligt ovan siffror 2 891 kr i månaden.

Vi har räknat på alla de vanligaste kostnaderna som finns för dig som äger en bil. Men observera at det inte inkluderar kostnaden för köpet eller leasingen av din bil, eller eventuella kostnader kopplade till ett billån. Det är något som du bör addera när du skapar en bild över dina kostnader. På så sätt får du en mer korrekt bild över din ekonomi när du skapar en budget.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det om man ska inkludera billån i sin kalkyl?

Exempel: Du köper en bil med som kostar 300 000 kr med ett billån där du betalar en kontantinsats på 20%. Lånet har en löptid på 5 år och ligger på en effektiv ränta på 7,82%. Du kommer då att betala 4 117 kr i månaden för amortering och ränta. Tillsammans med de andra kostnaderna kommer det att ge dig en månadskostnad på 7 008 kr.

Bör man räkna på bilens värdeminskning?

Både ja och nej. Då du redan bör räkna på dina månadskostnader för köpet eller leasingen av bilen så brukar detta jämna ut sig. Men det är bra att vara medveten om att bilar snabbt tappar i värde. Vanligtvis har bilen en värdeminskning på 20 – 25% det första året. Efter det så minskar bilen med ungefär 15% per år. Det betyder att en bil ofta halverar sitt värde efter 4 år.

Hur kan man hålla ner kostnaderna med att ha en bil?

Det är viktigt att regelbundet genomföra en service på bilen. Det motverkar att bilen går sönder och du plötsligt får oväntade och dyra reparationskostnader. Håll också hastigheterna på landsvägar och motorvägar. Att köra över hastighetsgränsen kan kraftigt öka bränsleförbrukningen.

Privatlån ↗

Jämför privatlån från över 50 olika långivare

Låna pengar↗

Samla eller låna pengar upp till 600 000 kr

Omstartslån

Omstartslån – möjlighet till en ekonomisk nystart