Slå ihop lån

Att ha flera lån med höga räntor kan vara kostsamt. Många sitter idag med flera lån, ofta där flera stycken har hög ränta. Ett alternativ som ofta övervägs är att slå ihop lån, vilket innebär att man konsoliderar flera lån till ett enda. Detta kallas ofta för ett hopbakslån. Det kan göra att lånesituationen blir mycket bättre, både när det kommer till att få lägre ränta och till att få en bättre överblick över sin totala skuld. I denna artikel kommer vi att gå igenom med vad det innebär att slå ihop lån och vilka för- och nackdelar det kan ha.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vad innebär det att slå ihop lån?

Att slå ihop lån innebär att man tar ett nytt lån (hopbakslån) för att betala av flera befintliga lån och krediter. Genom att slå ihop skulderna till ett enda lån får man en enda månatlig betalning att hantera istället för flera. Detta kan göra det lättare att hålla koll på sina betalningar och kan även ofta resultera i lägre ränta, beroende på villkoren för det nya lånet.

Varför ska man slå ihop sina lån?

Det finns flera fördelar med att baka ihop sina skulder. Nedan kommer vi lista de största fördelarna:

  1. Enklare ekonomisk hantering: Istället för att hantera flera olika betalningar varje månad har du bara en enda betalning att tänka på. Detta minskar risken för att missa betalningar och därmed undvika förseningsavgifter och andra negativa följder.
  2. Möjlighet till lägre ränta: Om du har flera lån med höga räntor kan du potentiellt få en lägre ränta genom att slå ihop dem. Detta kan leda till lägre månatliga betalningar och mindre pengar spenderade på ränta över tid. Det kan handla om tusentals kronor i besparningar varje år.
  3. Förbättrad kreditvärdighet: Alla dina lån syns i din kreditupplysning. Att ha många lån, även om det är mindre lån så ser många banker och andra finansiella institut det som en varningsflagga. Att ha ett stort samlat lån än flera små är bättre för din kreditvärdighet.
  4. Fast återbetalningsplan: Med ett hopbakslån har du ofta en fast återbetalningsplan, vilket betyder att du vet exakt när lånet kommer att vara betalt. Detta kan göra det enklare att skapa och följa ett mål, där man tydligt ser hur skulden sjunker för varje avebetalning man gör.

Risker med att slå ihop lån

Trots de många fördelarna finns det också vissa risker och nackdelar att tänka på.

Att samla ihop dina lån kan ge en falsk känsla av ekonomisk frihet, vilket kan leda till att du tar på dig nya skulder. Det är viktigt att tänka på, bara för att man har ett lån istället för flera så är den totala skulden inte lägre. Var därför disciplinerad och försök betala av de befintliga skulderna utan att ta nya med höga avgifter och ränta.

Att slå ihop lån betyder att man tar ett nytt lån för att betala av flera gamla. Har man lån med rörlig ränta så finns det inga kostnader när man betalar av dem i förtid. Har man däremot lån med fast ränta och bindningstid kan det finnas en avgift för att betala av det i förtid. Det är en så kallad ränteskillnadsersättning som långivaren har rätt till. Utöver det kan det även finnas andra kostnader, såsom avgifter för uppläggning med mera.

Kontrollera noga ifall det är värt de eventuella kostnader och den nya räntan jämfört med nuvarande kostnader innan du tar ett hopbakslån.

Hur går man till väga för att slå ihop lån?

Har man bestämt sig för att slå ihop sina lån kan det vara svårt att veta hur man rent praktiskt löser det. Vi rekommenderar att gå igenom nedan steg för att underlätta processen.

  1. Inventera dina skulder: Börja med att samla all information om dina nuvarande lån och skulder. Notera räntor, återstående saldo och månatliga betalningar. Har du något lån med bindningstid så ta reda på vad avgifterna blir för att betala av det i förtid.
  2. Jämför lån: Jämför räntor, villkor och avgifter för att hitta det bästa alternativet för din situation. Den vanligaste anledningen till varför man vill slå ihop lån är just för att spara pengar genom att få en bättre effektiv ränta.
  3. Ansök om lån: När du har valt ett lån som passar dig så ansök om det. Ofta räcker det att man signerar med BankID så det är inte något större administrativt jobb. Men ibland kan långivaren efterfråga kompletterande uppgifter och kan komma att höra av sig till dig.
  4. Betala av dina befintliga skulder: Om din ansökan godkänns, använd lånebeloppet för att betala av dina befintliga skulder. Vi rekommenderar även att du ser till att du stänga eventuella kreditkonton där du har det. Detta är viktigt för att undvika att du drar på dig ännu mer lån och krediter.
  5. Skapa en återbetalningsplan: Nu när du har ett hopbakslån så skapa en budget och en återbetalningsplan. Se till att du har tillräckligt med pengar varje månad för att kunna betala av lånet enligt din och din långivares plan.

Exempel på samlingslån

Låt oss titta på de två vanligaste exemplen på samlingslån, som hopbakslån ofta också kallas för.

  • Privatlån: Ett privatlån är ett vanligt val för att slå ihop lån. Dessa lån erbjuds av banker och kreditinstitut och kan användas för att betala av krediter och andra typer av lån. Räntorna kan variera beroende på din kreditvärdighet och långivarens villkor.
  • Bostadslån med säkerhet: Om du äger en bostad kan du överväga att ta ett lån med bostaden som säkerhet. Denna typ av lån kan erbjuda lägre ränta eftersom det anses vara mindre riskabelt för långivaren. Det är dock viktigt att komma ihåg att din bostad står som säkerhet, vilket innebär att du riskerar att förlora den om du inte kan uppfylla dina betalningar.
Tips för att undvika ytterligare skuldsättning

Tips för att undvika ytterligare skuldsättning

Att samlingslån kan vara ett effektivt sätt att hantera sin skuld. Försök att undvika ta nya, dyra lån medan du betalar av ditt nuvarande lån. Här är några tips för att hålla dina finanser under kontroll:

  • Skapa en budget: En budget hjälper dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter, och säkerställa att du lever inom dina medel.
  • Undvik nya lån och krediter: Försök att undvika att ta på dig nya skulder medan du betalar av ditt nuvarande lån. Håll dig strikt till den budget du har skapat och spendera varsamt. Såvida du inte har lyckats spara ihop ett överskott så bör du inte spendera på onödiga saker du inte egentligen har råd med.
  • Starta ett nödkonto: Ett nödkonto kan hjälpa dig att hantera oväntade utgifter utan att behöva ta på dig nya lån. Går bilen sönder eller om du blir arbetslös är det bra att ha pengar så man klarar av den ekonomiska förlusten det innebär. Sträva efter att spara upp till tre till sex månaders levnadskostnader. Det kan kännas mycket i början, men kom ihåg att det är ett långsiktigt mål och att varje krona räknas. Insättningar till nödkontot bör finnas med i budgeten om det finns utrymme för det.
  • Sök professionell hjälp vid behov: Om du har svårt att hantera din ekonomi kan det vara en god idé att söka hjälp från en ekonomisk rådgivare. De kan erbjuda skräddarsydda råd och stöd för att hjälpa dig att nå dina ekonomiska mål. Går du minus varje månad så försök att söka hjälp så tidigt som möjligt för att undvika att problemen växer.

Sammanfattning

Att ta ett hopbakslån kan vara ett bra sätt för att hantera skulder och förbättra din ekonomiska situation. Genom att slå ihop dina skulder till ett enda lån kan du förenkla dina betalningar, potentiellt minska dina räntor och förbättra din kreditvärdighet. Det är dock viktigt att noggrant överväga för- och nackdelar, samt att följa en disciplinerad ekonomisk budget för att undvika att hamna i ytterligare skuldsättning. Med rätt strategi och beslutsamhet kan du använda ett hopbakslån som ett steg mot en sundare ekonomisk framtid.