Efter många år av väldigt låga räntor i Sverige har de sedan 2020 börjat öka kraftigt. Från slutet av 2008 gick styrräntan väldigt snabbt nedåt från att ligga på 4,75% till att hamna på negativ ränta 2015. Ända fram till slutet av 2019 var räntan negativ, för att sedan kraftigt börja stiga.
Under det dryga decennium som räntorna varit låga har det varit billigt för privatpersoner och företag att ta lån. Nu när räntan snabbt har ökat sedan 2020, och även fortsatt under 2024 har det haft en stor ekonomisk påverkan för de som har kvar sina lån. Vi kommer i den här artikeln att gå igenom hur detta kan påverka dig och ge tips på hur du kan klara av en räntehöjning 2024.
Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr
Din e-postadress kan vara felaktig. Var vänlig och bekräfta din e-postadress eller använd en annan.
Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).
Vi är i samarbete med:
Varför höjs räntorna?
Nedan kommer några av de aspekter som avgör hur Riksbanken sätter styrräntan:
- Inflation: Inflationen är den viktigaste måttstocken för Riksbanken när räntan sätts. Målet har sedan 1993 varit att ha en inflation på 2% per år. Om inflationen är för låg kan styrräntan sänkas för att stimulera konsumtionen. Är inflationen istället för hög kan styrräntan ökas för att bromsa prisökningarna. Sveriges höga inflation de senaste åren är alltså en stor anledning till räntehöjningarna som pågått till och med år 2024.
- Växelkurs: En hög ränta stärker normalt den svenska kronans växelkurs. Det gör att det blir eftertraktat för utländska aktörer att investera i Sverige, vilket gör att valutan mer eftertraktad. Exporten minskas och importen ökas på grund av dyr krona. Kronan har under många år blivit svagare och svagare, vilket också ligger till grund till de ökade räntorna som vi ser.
- Ekonomisk stabilitet: Om räntorna förblir låga under en längre period finns det en risk att både privatpersoner och företag överkonsumerar och överbelånar sig vilket ofta är starten av en finansiell bubbla. För att bromsa den utvecklingen kan räntan höjas innan ekonomin hinner kollapsa.
Har räntan höjts under 2024?
Räntan under 20-talet hade till och med hösten 2023 fortsatt ökat stadigt, för att komma upp till en styrränta på 4%. Den låg på den nivån till och med den 15 maj 2024, då den sänktes med 0,25 procentenheter, ner till 3,75%. Målet enligt många experter är att försöka få ner räntenivån ännu mer men det är oklart om det kommer vara möjligt eller inte inom kort sikt.
Vad är styrränta och hur påverkar den dig?
Det är Riksbanken som sätter Sveriges styrränta. Det är bland deras viktigaste verktyg för att styra penningpolitiken och nå de inflationsmål som finns.
Om styrräntan är låg betyder det att räntan man får från sina sparkonton är låg, och kan i vissa fall till och med vara kostsamt om räntan är negativ. Samtidigt är det väldigt billigt att ta lån med låga räntor. Dessa två kombinerat gör att konsumtion och investeringar ökar då det inte är gynnsamt att ha pengar liggandes på banken. Detta gör att priserna (inflationen) ökar snabbt.
Om styrräntan är hög betyder det att räntan man får från sina sparkonton är hög. Det gör att det å andra sidan blir dyrare att ha eller ta ett nytt lån. Den här kombinationen gör att det är fördelaktigt att ha sina pengar liggandes på ett sparkonto och nya lån bör endast tas om det verkligen är nödvändigt. Resultatet blir mindre konsumtion och investeringar – vilket bromsar inflationstakten.
Den senaste tidens räntehöjningar har påverkat många privatpersoner som har lån, framför allt med rörlig ränta. Det har gjort att månadsbetalningarna har ökat med hundra- eller tusentals kronor beroende på villkor och lånebeloppet.
Tips på hur du klarar av räntehöjning 2024
Trots att räntan nyligen har sänkts så finns det en risk att den åter kommer höjas på nytt. Det kan vara ett stort bakslag för de som redan har betalar höga månadsavgifter för sina lån. Vi kommer nedan gå igenom våra bästa tips på hur du kan klara den eventuella räntehöjningen på bästa sätt.
Gör en budget
Att skapa en budget är en bra start för att få en överblick över din ekonomiska situation. Det är ett viktigt redskap för att planera hur mycket och på vad man har råd att spendera sina pengar på.
Undvik att ta på dig nya skulder
Detta kan verka självklart men det är viktigt att ha med. När räntorna är så pass dyra så undvik så gott det går att ta nya lån eller krediter. Försök att endast spendera pengar du har tillgängliga – efter att månades räkningar och amorteringar har betalats. Att inte följa denna regel kan snabbt göra din lånesituation ohållbar.
Slå ihop lån
Har du flera lån utspridda så är chansen stor att något eller några av dem kommer med höga avgifter och räntor. Se över om du kan slå ihop lån till ett hopbakslån för att betala av alla dina gamla lån. Det kan ofta göra att dina månadsutgifter sjunker med hundra- till tusentals kronor. Tänk på att vara noggrann när du kollar vilka avgifter och räntor det nya eventuella lånet kommer med. Meningen med hopbakslån är att det ska bli billigare, och inte dyrare.
Jämför lån
Jämför olika lån innan du bestämmer dig för det första bästa. Detta kan spara dig mycket pengar. Det kan vara svårt att veta var man ska börja så vi rekommenderar att du använder dig av en jämförelsehemsida som tar fram de bästa lånerbjudande som passar just dig.
Prioritera vilka lån att betala av
Ifall du har flera lån och inte betalar av alla lån med hjälp av hopbakslån är bland de bästa tipsen att så snabbt som möjligt betala av de lån som är dyrast.
Lista ner alla dina lån och kolla upp vad varje har för effektiv ränta. Det lån med den högsta effektiva räntan bör prioriteras och betalas av så snabbt som möjligt. Kom ihåg att betala minimibeloppet för varje lån du har för att undvika kostsamma förseningsavgifter. Det är också viktigt att undvika betalningsanmärkningar för att hålla din kreditvärdighet så hög som möjligt.
Amortera mindre
Om du inte lyckas betala av alla dina amorteringskrav så kontakta dina långivare för att se om det är ok att amortera mindre under en begränsad period. Det är något som de flesta långivare är ok med om man ringer upp dem och ber om detta. Det är en mycket bättre och billigare lösning än att ta nya lån för att betala sina månadsamorteringar.
Rådgivning
På grund av räntehöjningarna fram till 2024 har många fått högre räkningar än vad budgeten tillåter. Känner du en stress över att inte kunna betala dina lån och räkningar så finns det ekonomiska rådgivare att kontakta. Det är i så fall av högsta vikt att kontakta rådgivare så snabbt som möjligt ifall det är fallet, för att undvika att situationen blir alltför ohållbar. Alla Sveriges kommuner erbjuder gratis budget- och skuldrådgivning. Även de flesta banker erbjuder denna tjänst.
Sammanfattning
Efter en lång period av historiskt låga räntor i Sverige har räntorna börjat stiga sedan 2020, vilket har haft en betydande ekonomisk påverkan för både privatpersoner och företag. Räntehöjningarna har drivits av faktorer som hög inflation, svag växelkurs och behovet av ekonomisk stabilitet. För många innebär de högre räntorna ökade kostnader för lån, särskilt för de som har rörlig ränta.
Genom att följa tipsen i artikeln kan du på ett hållbart sätt hantera en räntehöjning 2024. Kom ihåg att kontakta en ekonomisk rådgivare så snart som möjligt ifall situationen börjar kännas svårhanterlig.