
Hur påverkas din ekonomi av de nya låne- och kreditreglerna som träder i kraft 2025? Syftet med lagändringarna är att stärka konsumentskyddet och minska risken för överskuldsättning. Bland förändringarna finns begränsningar i ränteavdrag, striktare regler för marknadsföring av lån och skärpta riktlinjer från Kronofogden för att motverka skuldfällor och oansvarig kreditgivning.
Men vad innebär dessa förändringar i praktiken? I den här artikeln går vi igenom de viktigaste förändringarna, hur de kan påverka din privatekonomi och vad du kan göra för att anpassa dig.
“Att låna kostar pengar”
Från och med den 1 mars 2025 inför Konsumentverket nya regler för marknadsföring av konsumentkrediter för att öka medvetenheten om riskerna med skuldsättning. Enligt föreskriften måste all marknadsföring av konsumentkrediter innehålla en varningstriangel samt tydlig information om konsekvenserna av att inte kunna återbetala ett lån i tid.
Syftet med de nya reglerna är att stärka konsumentskyddet och motverka överskuldsättning. Genom att tydligare lyfta fram riskerna med skuldsättning vill Konsumentverket säkerställa att konsumenter får relevant information innan de tar ett lån
Bakgrunden till de nya reglerna
Under de senaste två decennierna har de svenska hushållens skuldsättning ökat kraftigt, vilket har lett till att Sverige nu har en av de högsta skuldkvoterna i Europa. Detta beror på flera faktorer, bland annat låga räntor i kombination med höga bostadspriser, vilket har gjort det mer attraktivt att låna. Samtidigt har lågkonjunkturen och de ökade levnadskostnaderna skapat ytterligare press på många svenskars privatekonomi.
Mellan 2022 och 2024 ökade skuldbeloppet särskilt inom konsumtionslån och krediter. Trots att det finns regler för ansvarsfull kreditgivning godkänner vissa långivare fortfarande lån till personer med redan hög skuldsättning. Det är en av anledningarna till att regeringen och Finansinspektionen har infört skärpta regler för kreditprövning och marknadsföring av lån.

Vad är syftet med de nya reglerna?
De nya reglerna införs gradvis och innebär många förändringar för låntagare. Syftet är att på lång sikt motverka överskuldsättningen och skapa en mer hållbar ekonomi, men på kort sikt sätter regleringarna ytterligare press på hushåll som redan är ekonomiskt utsatta.
Ränteavdraget avvecklas
Regeringen har bland annat föreslagit att ränteavdraget på privatlån och krediter ska trappas ner, vilket innebär att avdraget för räntor på lån som inte är bolån kommer att minska gradvis för att helt fasas ut 2027. I dagsläget får privatpersoner dra av 30 % av sina räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21 % på belopp över det. Syftet är att göra det mindre attraktivt att finansiera utgifter med lån.
Skärpta regler för marknadsföring av lån
Det finns också skärpta regler för marknadsföring av lån, som inte längre får vara vilseledande eller uppmana till impulsivt lånande. Enligt dessa regler, som trädde i kraft den 1 mars 2025, måste kreditgivare ge en särskild upplysning i sin marknadsföring. Kanske har du redan sett texten, som innehåller information om de risker som är förknippade med att ta lån och vilka stödresurser som finns för personer med budget- och skuldproblem. Detta ska bidra till att skydda konsumenter från överskuldsättning och att säkerställa att lån bara ges till dem som har möjlighet att betala tillbaka.
Strängare krav vid kreditprövning
En annan viktig förändring är de strängare reglerna för kreditprövning. Tidigare har många långivare varit ganska generösa när det gäller att bevilja lån, utan att ta tillräcklig hänsyn till låntagarens faktiska betalningsförmåga. De nya reglerna innebär att långivare måste göra en mer noggrann bedömning av låntagarens ekonomi. För att bevilja ett lån måste långivaren ha utförlig information om den sökandes inkomst, utgifter och skulder.

Hur påverkar reglerna dig som låntagare?
De nya reglerna riktar sig främst mot att stärka konsumentskyddet vid nya lån och att förbättra kreditprövningen, vilket innebär att villkoren för redan beviljade lån i regel inte påverkas direkt. För dig som redan har ett befintligt lån, är den största förändringen att vara medveten om avvecklandet av ränteavdraget. Att du inte längre får göra skatteavdrag för räntan efter 2027 kommer göra dina privatlån och krediter dyrare. Det blir även svårare att betala av existerande lån med samlingslån. Det kan därför vara klokt att gå igenom dina lånevillkor för att säkerställa att de fortfarande är konkurrenskraftiga och passar din ekonomiska situation. Att hålla sig uppdaterad om regelförändringarna gör det lättare att planera för framtida lån och undvika att hamna i en skuldfälla. Om du känner dig osäker är det alltid en bra idé att kontakta din långivare eller en ekonomisk rådgivare för att diskutera dina alternativ.
Sammanfattning
De nya reglerna som träder i kraft med start 2025 är en del av Sveriges mål att motverka överskuldsättning och stärka konsumentskyddet. Genom att införa strängare krav på marknadsföring av lån, skärpta kreditprövningar och avtrappning av ränteavdraget, ska det bli svårare att ta lån man inte har råd med. Det blir lättare att vara medveten om de långsiktiga kostnaderna av lån och krediter men är som alltid viktigt att du har koll på dina egna ekonomiska förutsättningar innan du tar ett lån. Genom att vara medveten om de förändringar som träder i kraft och ta ansvarsfulla beslut kan du få en mer stabil privatekonomi och undvika stora skulder. Det är bra att redan nu börja planera för en framtid utan ränteavdrag och ta hjälp av din långivare eller en ekonomisk rådgivare om det behövs.
Frågor och svar
De nya reglerna för ränteavdrag innebär att avdraget för räntor på privatlån och krediter gradvis kommer att fasas ut fram till 2027. Detta innebär att du inte längre kommer kunna göra skatteavdrag på räntorna för dessa lån, vilket gör lånen dyrare att betala tillbaka. Reglerna syftar till att motverka överkonsumtion och skuldsättning.
Från och med 2025 kommer reglerna för marknadsföring av lån att skärpas. All marknadsföring av konsumentkrediter måste innehålla en varningstriangel och information om de risker som är förknippade med att ta lån, samt konsekvenserna av att inte kunna återbetala lånet i tid. Detta ska bidra till att minska riskerna för överskuldsättning och hjälpa konsumenter att fatta mer informerade beslut.
Från och med 2025 införs strängare krav vid kreditprövning. Långivare måste göra en noggrannare bedömning av låntagarens ekonomi och ta hänsyn till både inkomst, utgifter och tidigare skulder innan ett lån kan beviljas. Detta ska förhindra att långivare beviljar lån konsumenterna inte har råd med.
Om du har befintliga privatlån eller krediter påverkas du inte direkt av de nya reglerna för kreditprövning och marknadsföring, men det finns en förändring att vara medveten om. Ränteavdraget kommer att fasas ut för att avvecklas helt 2027, vilket innebär att dina lånekostnader kommer att öka eftersom du inte längre kan göra skatteavdrag för räntan på privatlån och krediter. Det kan vara en god idé att se över dina lån innan ränteavdraget försvinner.
Om du är orolig för hur de nya reglerna påverkar din privatekonomi är det viktigt att kontakta din långivare eller en ekonomisk rådgivare för att diskutera dina alternativ. Du kan också överväga att samla flera lån till ett, för att minska dina räntekostnader innan ränteavdraget försvinner. Det är också bra att hålla sig uppdaterad om de förändringar som sker och planera långsiktigt för din ekonomi.
Lån till en lägre ränta – upp till 800 000 kr
Din e-postadress kan vara felaktig. Var vänlig och bekräfta din e-postadress eller använd en annan.
Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46% (Uppdaterat januari 2025).

Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.


