Levnadskostnader

Levnadskostnader, ofta även kallat för hushållskostnader är vad det kostar att leva. Varje år räknar konsumentverket på vad det kostar att leva ett bra vardagsliv. Det är beräknat efter en vardag utan överkonsumtion men inte heller något extrasparande. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vilka utgifter som ingår och kolla närmare på dem.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vad ingår i levnadskostnaderna?

De kostnader som inte ingår i kalkylen är boende, resor till och från jobbet, semesterresor, tandvård och medicinkostnader. Även lunch eller middag ute är något som inte är med i beräkningarna. Vad ingår då i levnadskostnader? Vi kommer först gå igenom de utgifter som inte är beroende på hur många som bor i hushållet och huvudfokuset ligger på en person i åldern 18–25 år.

Matkostnader

Konsumentverket räknar på vad maten kostar när man lagar all mat hemma. Det finns även en kalkyl på vad det kostar om man lagar all mat hemma förutom lunch på vardagar. Viktigt att tänka på är den beräkningen exkluderar eventuell lunchkostnad du har på jobbet, och behöver därför lägga till den separat i din budget.

För en person på 18–30 år blir kostnaden för maten 3 940 kr om all mat tillagas hemma, och 3 070 kr om lunchen exkluderas från budgeten.


Kläder

Här ingår kläder och skor men även accessoarer som väska, klocka och paraply. Det är dyrare desto yngre man är och är alltså en kostnad som blir lägre och lägre under livets gång. Det är dyrast för 4–6-åringar där det är budgeterat till 1 130 kr i månaden, En person som är 18–49 år beräknas lägga runt 820 kr i månaden på kläder.


Fritid och lek

Under fritid och lek ingår vanliga fritidsaktiviteter, leksaker och böcker med mera. Det kan handla om gymkort, sportutrustning eller föreningsavgifter. För en person på 18–25 år beräknas denna kostnad uppgå till 660 kr. Denna kategori är dock något som kan variera kraftigt beroende på dina vardagsrutiner.


Mobiltelefon

I den här kategorin så ingår endast köp av mobiltelefon och inte något abonnemang eller andra omkostnader runt din telefon. För en 18–25 åring ligger den beräknad kostnaden på 160 kr i månaden. Värt att notera är att, är man en person som vill hålla sig uppdaterad med de senaste flaggskeppsmodellerna ute på marknaden kommer denna kostnad kraftigt öka.


Personlig hygien

Under personlig hygien ingår tvål, tandkräm, mensskydd med mera Det ingår även hårklippning och ett årligt tandläkarbesök. Tandläkarbesöket är endast för undersökning och rengöring och inte några extra kostnader som eventuellt kan tillkomma om man till exempel har hål i en tand. Månadskostnaden för hygien för en 18–25-åring beräknas ligga på 820 kr.


Hushållets gemensamma kostnader

Nu har vi gått igenom de individuella kostnaderna per månad och har kommit till hushållets gemensamma kostnader. Bor man ensam blir denna kostnad större per person än om man bor tillsamman med någon. Vi kommer här fokusera på en person som bor själv.

  1. Förbrukningsvaror
    Vardagsvaror som används för vård och skötsel av hemmet. Här ingår exempelvis tvätt- och rengöringsmedel, toalettpapper och diskmedel. Bor man ensamt ligger den beräknade kostnaden på 160 kr i månaden.
  2. Hemutrustning
    Här ingår möbler, glas, porslin och bestick, tv, dator och surfplatta med mera. Vitvaror, som disk- och tvättmaskin ingår inte. Denna kostnad beräknas ligga på 1 100 kr för ensamboende.
  3. Medier
    Medier är kostnader för bredband, abonnemang för mobiltelefon, streamingtjänster och tidningar. Prislappen per månad är beräknad till 1 600 kr.
  4. Hushållsel
    Som det låter är det hushållets månatliga elkostnad. Den ligger på cirka 430 kr för en vanlig singelbostad.
  5. Vatten och avlopp
    Även här behövs det inte någon vidare utveckling. Det är hushållets månatliga kostnad för vatten och avlopp, och beräknas ligga på 180 kr.
  6. Hemförsäkring
    Ligger på olika priser beroende på var man bor, men någonstans mellan 130 och 200 kr i månaden ligger det priset på.

Total månadskostnad

För en person mellan 18 och 25 år som bor ensam ligger levnadskostnaden per månad på 9 185 kr om man inte äter lunch hemma. År 2023 låg levnadskostnaden på 8 830 kr vilket betyder att det har ökat något sedan förra året.

Värt att notera är att kostnaden per person går generellt nedåt ju fler man är i hushållet. Det betyder att dina levnadskostnader inte bör överstiga den 9 185 kr, såvida du inte har några speciella kostnader som sticker ut över det normala.

Budgetera med hjälp av levnadskostnaderna

Nu när du vet de beräknade levnadskostnaderna i Sverige kan du använda detta när du skapar en budget. Kom ihåg att du utöver levnadskostnaderna även behöver inkludera andra utgifter, så som: boende, resor till och från arbetet, lunch på vardagar, tandvård och medicinkostnader. Har du bil så behöver du även räkna på den kostnaden. Vill du budgetera för semesterresor bör du även lägga till kostnader som tillkommer med det.

Om du, efter du har lagt in alla de beräknade kostnaderna och inkomsterna ligger på ett minus kan du gå in i varje kategori för att se var du kan spara pengar. Har du budgeterat att äta lunch ute varje vardag så kan du istället gå över till matlådor. Även om konsumentverket budgeterar för 820 kr i månaden för kläder och 160 kr i månaden för mobiltelefon så kanske det är utgifter du kan minska något.

Levnadskostnaderna är endast en vägledning för att hjälpa dig att budgetera dina månadskostnader, och inte något du behöver följa strikt. Använd det som ett verktyg för att hitta den budget som passar dig och din situation bäst.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket är levnadskostnader varje månad?

För 2024 har konsumentverket beräknat att levnadskostnaderna för en person i 20-årsåldern och bor ensam ligger på ungefär 9 200 kr i månaden. Bor man tillsammans med en annan person så går kostnaden ned till 7 730 kr per person.

Vilka kostnader ingår i levnadskostnader?

Kostnaderna som ingår är de flesta hushållskostnaderna, exklusive hyra, kostnader relaterade till jobbet. Exempelvis ingår mat, el, kläder, hygienartiklar, möbler, städartiklar, tv och telefon.

Vad kostar mat i månaden?

Om du lagar all mat hemma utan att äta ute så ligger matkostnaden på knappt 4 000 kr om för personer mellan 18 och 30 år. Är du yngre eller äldre blir matkostnaderna ett par hundralappar billigare.

Privatlån ↗

Jämför privatlån från över 50 olika långivare

Låna pengar↗

Samla eller låna pengar upp till 600 000 kr

Omstartslån

Omstartslån – möjlighet till en ekonomisk nystart