Kreditköp bil

Att köpa en bil är ofta en stor investering. Det är många som inte kan betala för bilen från eget kapital. Då är alternativet att finansiera en del av bilen genom ett kreditköp. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vad kreditköp av bil innebär – och vad den potentiella bieffekten kreditspärr är för något.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vad är kreditköp av bil?

Kreditköp av bil innebär att du lånar pengar för att köpa en bil. Du kan finansiera kreditköpet genom ett billån, privatlån eller en avbetalningsplan som bilhandlaren erbjuder. Den vanligaste formen av kreditköp är ett så kallat billån. Som köpare måste du då lägga ut en kontantinsats på minst 20 procent av bilens kostnad, medan resten finansieras genom kredit. När du finansierar en bil med ett billån, används bilen som säkerhet och en kreditspärr registreras. Senare kommer vi att gå igenom vad exakt en kreditspärr innebär.

Vilka typer av lån finns det vid kreditköp av bil?

Det finns olika sätt att finansiera en bil på kredit. Nedan listar vi de vanligaste sätten:

  • Billån
    Billån är den vanligaste formen av kreditköp för bil. När du tar ett billån, används bilen som säkerhet för lånet och du behöver lägga en kontantinsats på minst 20 procent av kostnaden. Eftersom bilen fungerar som säkerhet, har kreditgivaren rätt att ta tillbaka bilen om du inte betalar lånet enligt de överenskomna villkoren. När du tar ett billån, registrerar kreditgivaren en kreditspärr på bilen, vilket innebär att bilen fortsätter vara säkerhet för ditt lån, även om den byter ägare.
  • Privatlån
    Ett privatlån kräver inte någon kontantinsats av dig och kan därför finansiera hela bilköpet. Bilen kommer inte heller utgöra en säkerhet för lånet. Detta alternativ brukar betyda högre räntekostnader men kan vara mer flexibelt än ett vanligt billån. Du kan slippa lägga ut en hög kontantinsats, och kan utan krångel sälja bilen vidare i framtiden även om skulden fortfarande finns kvar.
  • Avbetalning
    Bilhandlare kan erbjuda avbetalning som ett finansieringsalternativ. Den här typen av kreditköp innebär ofta att bilen används som säkerhet och att en kreditspärr registreras. Innan du väljer detta finansieringsalternativ, är det viktigt att noggrant kontrollera alla avgifter och räntor som tillkommer – även de som kan vara gömda. Bilhandlare marknadsför ibland köp med avbetalning som ränte- och avgiftsfritt, men då brukar kostnaden komma i form av ett högre pris på bilen. Ett bra sätt att kontrollera detta är att fråga bilhandlaren om ett billigare pris vid kontantköp. Om du får ett bättre pris, bekräftar det att det finns gömda avgifter.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr

Vad är kreditspärr på en bil?

En kreditspärr är något som en bil får när den utgör säkerheten för ett lån. Det är kreditgivaren som anmäler om en kreditspärr hos Transportstyrelsen. Kreditspärren fungerar som en garant för kreditgivaren. Om skulden på bilen inte betalas tillbaka har kreditgivaren rätt att kräva att få bilen, även om det inte längre är låntagaren som äger bilen.

För att få information om en bils kreditspärr kan man ringa Transportstyrelsens kundtjänst alternativt använda deras e-tjänst Fordonets skulder. Det är extra viktigt att känna till om en bil eventuellt har en kreditspärr om man har planer att köpa en begagnad bil av en privatperson. Köper du en bil med kreditspärr finns risken att konsekvenserna når dig ifall låntagaren inte betalar av sin skuld. Du kan då tvingas att välja mellan att själv lösa lånet eller lämna över bilen till långivaren.

Att tänka på innan du köper en bil med kreditspärr

Om du planerar att köpa en bil från en privatperson, är det viktigt att undersöka om bilen har en kreditspärr. Finns det en kreditspärr, innebär det att en skuld är kopplad till bilen. När du köper bilen, fortsätter den att utgöra kreditgivarens säkerhet för lånet. Kreditgivaren har rätt att återkräva bilen om du inte betalar lånet, även om ägaren har bytts. Vi har listat några viktiga punkter att gå igenom innan du köper en begagnad bil av en privatperson.

  • Kolla upp kreditspärr: Första steget vid en bilaffär är att kontrollera alla skulder som är kopplade till bilen. Det kan man enkelt göra via Transportstyrelsens kundtjänst.
  • Kommunicera med säljaren: Finns det en kreditspärr på bilen är det viktigt att kolla med säljaren hur den har tänkt lösa skulden som finns. Är planen att betala av det med pengarna du betalar för bilen eller kanske är planen att föra över lånet till dig, som den nya bilägaren. Det viktigaste här är att ni kommer fram till en lösning som båda är ok med.
  • Skriv köpekontrakt: Skriv ett köpekontrakt där ni skriver ner alla detaljer relaterat till bilköpet. Kontraktet bör innehålla all information om bilen, hur bilens skuld kommer lösas och andra uppgifter om vad ni har kommit överens om. Detta kan motverka missuppfattningar och är till för att skydda dig och säljaren vid tvister.
  • Följ upp med säljaren: Har du och säljaren kommit överens om hur krediten ska lösas så följ upp med säljaren så att allt hanteras enligt överenskommelse. Har ni kommit överens om att säljaren ska lösa skulden så be om att få kvitto och/eller dokumentation som visar att kreditspärren inte längre finns kvar.

Att tänka på när du skaffar bil med ett kreditköp

När man köper en bil är det viktigt att förstå hur det påverkar dig ekonomisk, och välja den finansiering som passar dig bäst. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på inför köpet av bilen.

  • Jämför lån: Har du bestämt dig för att köpa en bil genom ett kreditköp är det viktigt att jämföra låneerbjudanden från olika långivare för att hitta det bästa och billigaste lånet för just dig. Har du råd att lägga ut en kontantinsats på 20 procent så kan du jämföra billån, privatlån eller en avbetalningsplan hos bilhandlaren. Om du inte har råd att lägga ut kontantinsatsen kan du fokusera helt på privatlån, då de andra alternativen inte längre blir tillgängliga.
  • Skapa en budget: När du har fått ett låneerbjudande du känner passar dig så skapa en budget. Säkerställ att du verkligen kommer kunna betala tillbaka lånet i tid enligt villkoren och avbetalningsplanen som finns. Tänk på att inkludera alla omkostnader som en bil har i din budget.
  • Läs igenom avtal: Läs igenom avtal för både lånet och för köpet av bilen. Det är viktigt att du har koll på alla villkor och kostnader innan du skriver under och godkänner dem.

Vanliga frågor och svar

Kan jag köpa eller sälja en bil med kreditspärr?

Ja, det går att både sälja och köpa en bil som har en kreditspärr. Det är därför viktigt att man som köpare kollar upp bilens skulder innan man köper den. Som säljare är det viktigt att informera köpare om kreditspärren och planen för att lösa skulden vid försäljning.

Hur kollar jag upp om en bil har en kreditspärr?

Du kan använda dig av Transportstyrelsen e-tjänst Fordonets skulder för att snabbt och enkelt se om bilen har några skulder kopplade till sig.

Hur köper jag bil med kreditköp?

Om du inte har råd att betala hela bilen kontant, kan du finansiera köpet med ett lån. Du kan välja mellan olika typer av kreditköp, såsom avbetalning, billån eller privatlån. För att hitta det bästa möjliga låneerbjudandet, bör du jämföra flera olika långivare.