bästa ekonomiapparna

I dagens digitala värld, där de bästa ekonomiapparna är lättillgängliga, är det enklare än någonsin att föra över och spendera sina pengar. Det kan dock vara svårt att hålla reda på hur mycket du spenderar och till vad.

Fördelen med digitala världen är att det också gör det lättare att skapa en budget och bokföra alla sina inkomster och utgifter genom att använda en av alla de appar som finns tillgängliga. Det har också gjort det lättare att investera och hitta de bästa erbjudanden. Vi går i den här artikeln igenom de bästa kostnadsfria ekonomiapparna 2024.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Budgetappar

Två budgetappar som har varit populära bland svenskar har tidigare varit Tink och Lyxfällan budgetapp. Ingen av dessa finns längre kvar idag. Men oroa dig inte – det finns flera bra alternativ att välja bland. Vi har listat de vi gillar bäst.

  1. YNAB (You need a budget)
    YNAB är en globalt populär och användarvänlig budgetapp. Dessutom använder den sig av en metod som gör det både enklare och mer motiverande att spara pengar. Vidare låter den dig skapa finansiella mål, vilket gör det enkelt att planera vart dina pengar ska gå.
  2. Dreams
    Dreams är en app med unga som målgrupp. Appen inspirerar dig till att spara till dina drömmar. Det kan vara till en drömresa, en bil eller en insats till en lägenhet. Vill du spara pengar ihop med kompisar, sambo eller familjemedlem finns det funktion till att göra det. Om målet är att spara ihop till en resa med dina kompisar rekommenderar vi att ni tillsammans använder er av Dreams och skapar ett gemensamt sparmål.
  3. Spendee
    Spendee är en budgetapp där du kan synkronisera dina olika bankkonton. Du kan sedan skapa en budget, olika sparmål och hålla dina utgifter organiserade med olika kategoriseringar. Du kan lägga till regelbundna räkningar du får och på så vis få en notis när det är dags att betala dem. I appen kan du även skapa gemensam plånbok och budget med andra vilket kan vara bra när man har en gemensam hushållsekonomi.
  4. Zlantar
    Zlantar är en svensk budget- och ekonomiapp som kan fungera som en helhetslösning för din ekonomi. Den låter dig skapa en budget och sparmål, liknande de andra apparna. Du kan även koppla dina bankkonton och kreditkort för att automatiskt få dina utgifter bokförda. Med denna funktion får du en bra överblick över alla dina kostnader och vart pengarna går.

    Zlantar kan även ge dig en översikt över dina avtal, så som till ditt gym, din streamingtjänst eller ditt mobilabonnemang. Du kan via appen enkelt säga upp dessa avtal ifall du inte längre vill ha dem.

Appar när du vill dela dina utgifter med någon annan

Hamnar du regelbundet i situationer när du och någon annan ska dela på en utgift men där en betalar för allt? Eller ska du ut och resa med någon eller några där ofta någon kommer betala för allt, för att sedan göra upp om skulden senare? Då finns det appar som löser dessa situationer för att enkelt ge en översikt över hur mycket alla har betalat, och hur mycket alla är skyldiga varandra. Nedan har vi listat två appar som vi starkt kan rekommendera.

  1. Splitwise
    Splitwise låter dig och de personer du ska dela utgifterna med att registrera varje utgift och vem som har betalat för den. Sedan räknar appen automatiskt ut vem som blir skyldig vem och hur mycket. När man registrerar en utgift väljer man vem som betalat för den, vilka som ska dela på kostnaden och hur den ska fördelas. Appen kan hantera flera olika valutor, vilket är perfekt vid utlandsresor.
  2. Steven
    Steven fungerar mer eller mindre likadant som Splitwise. Det finns en detalj som, för oss, gör Steven till det självklara valet för svenskar. Den har integrerat in Swish, vilket gör att man snabbt och enkelt kan betala av sina skulder direkt via Appen med en Swishbetalning.

Appar för att jämföra priser

För dig som vill spara pengar när du ska handla finns det några appar vi kan rekommendera. Dessa kommer hjälpa dig att hitta de bästa priserna för de varor du ska inhandla.

  1. Matpriskollen
    Med matpriskollen kan du hitta de billigaste matvaror bland dina närliggande matbutiker. Den hjälper dig även att hålla reda på alla butikers erbjudanden som finns. I appen kan du skapa inköpslistor som enkelt delas bland vänner och familj – perfekt för en familj som vill synkronisera sina inköp till det bästa priset.
  2. PriceRunner
    Planerar du att handla någonting och är osäker på hur du ska hitta det bästa priset är PriceRunner appen för dig. Den låter dig söka på varan och sedan får du upp vilka butiker som säljer den till bästa priset. PriceRunner låter dig jämföra alla typer av varor, allt från skönhetsartiklar till elektronik och vitvaror.
  3. Klarna
    Klarna känner de allra flesta till som en betallösning. Men de har även en app där man kan jämföra priser på de flesta varor man kan handla online. Appen låter dig även att shoppa online direkt från appen, utan att aktivt behöva gå till onlinebutiken du har tänkt handla från.

Appen för dig som vill investera

  1. Avanza
    För dig som snabbt och enkelt vill investera i aktier och fonder är Avanza ett bra alternativ. Man kan sätta in pengar via Swish, Trustly eller banköverföring. Så snart pengarna har kommit in till ditt Avanza-konto kan du väldigt smidigt börja handla med aktier eller spara i fonder.

Vanliga frågor och svar

Vilken ekonomiapp ska jag använda?

Det varierar väldigt mycket beroende på din nuvarande situation och dina mål. Har du något sparmål är troligtvis en av våra budgetappar något du kommer ha stor nytta av. Vill du börja investera i aktier och fonder är Avanza den bästa appen för svenska aktiemarknaden.

Fungerar ekonomiapparna till min telefon?

De appar vi har tagit upp i den här artikeln fungerar både till Android och iPhone. Har du en smartphone bör du alltså inte ha några problem med att hitta och ladda ner appen.

Hur kan jag börja spara pengar med hjälp av en app?

Genom att ladda ner en budgetapp kan du skapa en budget och ett sparmål som passar dig. Sedan gäller det att bokföra alla dina inkomster och utgifter. Appen kommer då att ge dig en bra överblick av vart dina pengar har gått till. Du kan även ladda ner en av prisjämförelseapparna för att jämföra priserna innan varje inköp du gör.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr