Fordonets skulder

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Att kontrollera fordonets skulder vid köp av en begagnad bil är något många inte tänker på. Om det finns skulder på bilen kan du som ny ägare av bilen bli påverkad, även om det inte är du som sitter med skulderna. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vilka skulder en bil kan ha och hur man kan kontrollera detta innan man slår till och köper bilen.

Vad är fordonets skulder?

Fordonets skulder, eller fordonsrelaterade skulder är skulder som är kopplade till hur fordonet har använts. Nedan har vi listat de olika skulderna som ett fordon kan ha:

  • Fordonsskatt: Fordonskatt är en årlig avgift som fordonets ägare måste betala. Kör man en bil som inte fordonskatten har betalats för riskerar man böter.
  • Felparkeringsavgifter: Felparkeringsavgifter är de böter som bilägaren kan få när den bilen har felparkerats eller om parkeringsavgifter inte betalats. Detta gäller parkeringsanmärkningar som kommun och polis utfärdar på kommunens gator. Har bilen fått böter för felparking på tomtmark så inkluderas det inte bland fordonets skulder.
  • Trängselskatter: Trängselskatt finns på vissa vägar i Stockholm och Göteborg. Om bilen har kört mycket i dessa städer finns det en risk att den har ackumulerat en hel del trängselskatt.
  • Infrastrukturavgifter: Infrastrukturavgift är en avgift för att finansiera en ny bro, väg eller tunnel. Det gör att alla som använder sig av den byggda bron eller väg skara vara med och betala för den. Idag finns det tre broar i Sverige som tar ut en infrastrukturavgift om man kör över den. Det är Motalabron, Sundsvallsbron och Skurubron.

Hur kan fordonets skulder påverka den nya ägaren?

Om det är den gamla ägaren av en bil som har samlat på sig skulder och som inte har betalats, är det den gamla ägaren som är betalningsskyldig. Men sedan den 1 juli 2014 kan konsekvenserna för obetalade fordonsskulder drabba den nya ägaren.

Den som ägde bilen när skulderna uppstod är som sagt betalningsskyldig. Men om eventuella skulder inte har betalats och gått vidare till Kronofogden kan du, som den nya ägaren påverkas. Kronofogden försöker alltid få betalt av den som är betalningsskyldig men är det inte möjligt kommer den ekonomiska bördan att nå dig. Om varken förra ägaren eller du betalar av skulderna kan Kronofogden komma att ta bilen för att betala de fordonsrelaterade skulderna.

Om skulderna uppkom före 1 juli 2014 så kan Kronofogden inte ta bilen och inga ekonomiska konsekvenser kommer tillfalla dig som ny ägare.

Hur kollar man upp fordonets skulder?

För att undvika att köpa en bil med skulder är det viktigt att noggrant kolla upp om den har några skulder kopplade till sig. Vi rekommenderar att du först kontaktar Transportstyrelsens fordonskundtjänst. Man kan dygnet runt kolla upp en bils skulder via deras automatiska telefontjänst.

Om du får till svar att det finns skulder på bilen är det rekommenderat att kontakta Kronofogden för att se om dessa skulder har nått dem, och vilka tillkommande kostnader det har medfört.

Har du redan hunnit köpa en begagnad bil och nu står som ägare kan du kolla om bilen har fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens e-tjänst Fordonets skulder. Man kan snabbt och enkelt se de eventuella skulderna genom att logga in med e-legitimation.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr

Kolla upp om säljaren har lån med bilen som säkerhet

Vi har i artikeln gått igenom vilka typer av skulder ett fordon kan ha som går att kolla upp hos Transportstyrelsen. Men ägaren som säljer fordonet kan även ha tagit lån med bilen som säkerhet eller köpt den på avbetalning. Det är därför viktigt att kolla upp om säljaren fortfarande betalar av för bilen. Säkerställ i så fall att lånet betalas av med pengarna du köper bilen för.

Om du köper en bil som fortfarande står som säkerhet för ett lån som säljaren inte har betalat av så står bilen fortfarande som säkerhet. Om säljaren slutar betala de kommande betalningarna kan bilhandlaren som sålde bilen till din säljare begära att få tillbaka bilen. Även om du nu står som ägare, och inte är personen som bär på skulden kan du bli av med din begagnade bil, för att din säljare slutade betala av sitt lån.

Tips för dig som fordonsägare eller som ska köpa ett begagnat fordon

Att kontrollera eventuella skulder som ett fordon har är viktigt, oavsett om du äger bilen eller ska köpa en begagnad bil. Nedan kommer några tips som kan vara bra att följa:

  • Håll koll på fordonets skulder
    Kontrollera regelbundet om ditt fordon har några skulder. Du kan snabbt och enkelt göra detta på Transportstyrelsens hemsida.
  • Betala skulder i tid
    Betala fordonets skulder i tid. Om du inte betalar avgifter och skatter för fordonet i tid, tillkommer dyra tilläggsavgifter, och skulden kan till slut hamna hos Kronofogden. Om du fortfarande inte betalar skulderna, kan Kronofogden utmäta bilen. Förutom den ekonomiska konsekvensen kommer även din kreditvärdighet att påverkas negativt.
  • Dokumentera
    Spara all dokumentation och kvitton som rör ditt fordon. Det inkluderar alla skatt, böter och lån. Detta kan vara användbart vid eventuell försäljning av fordonet eller om någon rättslig tvist uppstår. Det kan vid dessa tillfällen vara viktigt att kunna bevisa att man har betalat för sig.
  • Kontrollera skulder inför köp av begagnad bil
    Om du planerar att köpa en begagnad bil är det extra viktigt att dubbelkolla vilka skulder som den eventuellt har på sig. Fråga säljaren om det finns några skulder relaterade till bilen och be om all dokumentation som finns. Har säljaren av bilen köpt den från en bilhandlare så be om köpekontraktet mellan säljaren och bilhandlaren. Då kan du enkelt se hur finansieringen gick till, och om det finns en risk att fordonet fortfarande står som säkerhet för ett lån eller avbetalningsplan.

Vanliga frågor och svar om fordonets skulder

Vad är fordonsrelaterade skulder?

Fordonsrelaterade skulder är obetalda skatter och avgifter som ett fordon har på sig. Det kan vara fordonskatter, trängselskatter, felparkeringsavgifter eller infrastrukturavgifter.

Vad händer om jag inte betalar min bils fordonsrelaterade skulder?

Om din bil har skulder bör du betala dem i tid, oavsett om det är du eller en tidigare ägare som står för skulderna. Om du inte betalar skulderna kommer de till slut att hamna hos Kronofogden. I så fall har Kronofogden rätt att ta fordonet för att täcka skulderna.

Hur kan jag kontrollera om en bil har fordonsrelaterade skulder?

Om du äger bilen kan du logga in på Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordonets skulder” för att se vilka skulder dina fordon eventuellt har. Om du funderar på att köpa en bil, kan du kontakta Transportstyrelsens fordonskundtjänst för att kolla upp eventuella skulder på bilen. Vi rekommenderar också att du kontaktar Kronofogden för att dubbelkolla om det finns några skulder kopplade till bilen.