Att leva snålt och spara pengar – 9 praktiska tips för att leva billigt

Många har svårt att leva snålt och spara pengar trots en fast och bra inkomst. För att spara ihop pengar väljer många att försöka tjäna mer pengar, genom att till exempel jobba övertid eller hitta en sidoinkomst. Men de flesta kan spara väldigt mycket pengar på sin lön, även om den kan tyckas vara låg. Det viktiga är att leva minimalistiskt och undvika att konsumera onödiga saker.

Vi kommer i den här artikeln gå igenom hur du kan leva snålt för att spara pengar.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Planera din vardagsekonomi

För att underlätta sitt liv med den nya, mer snåla ekonomin är det bra att planera och sätta tydliga mål. Det blir då mycket lättare att följa sin plan och undvika dyra spontanköp.

Bestäm dig och sätt tydliga mål

Det första steget för att bli en framgångsrik sparare är att bestämma sig för att påbörja resan att leva snålt. För att undvika att det endast blir en tanke, och säkerställa att det blir verklighet kan du börja skriva ner dina mål. De bör vara konkreta så att du enkelt kan följa upp på dem. Skriv ner varför du vill börja spara mer och hur mycket du vill spara varje månad.

Kolla vart dina pengar går

Kolla upp hur dina spenderingsvanor har sett ut tills nu. Skriv ner hur mycket och på vad du har spenderat på. Detta steg kan hjälpa dig väldigt mycket inför nästa steg.

Fundera på vad du behöver i din vardag och vad du kan spara in på

När du har kartlagt alla dina kostnader är det dags att fundera på vad du behöver i din vardag, eller vad du inte behöver. Handlar du mycket hämtmat, abonnerar på många streamingtjänster eller tar bilen överallt finns det säkerligen en hel del pengar att spara.

Skapa en budget

Nu när du vet vad du vill lägga pengarna på och hur mycket pengar du vill spara kan du skapa en budget. Den kommer ge dig en överblick på vad du får spendera på. Det är viktigt att budgeten är realistisk och att du strikt kan följa den.

Tips: Lägg till en rad för att spara pengar till ett buffertkonto. Det kan rädda din budget och ekonomi när oväntade utgifter eller inkomstbortfall sker.

Notera alla utgifter och utvärdera varje månad

Har du kommit fram till det här steget betyder det att all planering är klar. Det är nu du ska leva efter din budget. Notera varje utgift och intäkt, vare sig hur liten eller stor den är. Efter varje månad kan du sedan utvärdera hur det har gått. Har du haft en för tight budget eller har det funnits för mycket utrymme till att konsumera onödiga saker kan du finjustera den.

Praktiska tips på hur du kan minska dina levnadskostnader

Handla billigt

Planera dina inköp efter erbjudanden och rabatterade priser. Har din mataffär nedsatta priser för mat som är nära utgångsdatum kan du till exempel låta det avgöra vad du ska äta. Vegetariskt, kyckling och fisk brukar vara både billigare och bättre för miljön än fläsk- och nötkött,

Det är ofta billigast att storhandla än att handla dag för dag. Håll utkik efter erbjudanden, men se upp för att handla saker du inte behöver bara för att det är extrapris.

Laga mat hemma

Att äta ute kan få pengarna att försvinna väldigt snabbt. En av de största besparingarna du kan göra är att laga all mat hemma – än mer om du gör storkok. Hitta recept som passar bra till storkok och frys in lunchlådor. Är du en person som vill ha variation på din mat kan du tillaga 2–3 olika recept, ifall din kyl och frys tillåter så pass många matlådor. Storkok kan spara dig både tid och pengar.

Ta med lunch till jobbet

Detta går hand-i-hand med att laga mat hemma. Utnyttja att du har gjort storkok genom att ta med en lunchlåda hemifrån istället för att köpa mat ute. Här går det enkelt att spara in många hundralappar.

Shoppa second hand

En av de viktigaste punkterna för att leva snålt är att undvika konsumtion men ibland kan man behöva handla nya saker, så som kläder. Istället för att köpa nytt och dyrt kan du kolla på begagnade alternativ.

Säg upp abonnemang och prenumerationer

Många abonnerar och prenumererar på många olika streaming- och nöjestjänster. Fundera över om du behöver alla dessa nöjestjänster. Det kanske egentligen räcker med en streamingtjänst och eventuellt en dagstidning.

Jämför elpriser

Jämför elpriser. Har du den billigaste elen tillgänglig för dig? Om svaret är nej kan du spara pengar genom att byta elleverantör.

Säg upp gymkortet

Har du gymkort? Sluta inte träna men fundera på om du verkligen behöver gymkortet. Kan du få ut samma resultat genom att träna hemma eller på ett gratis utomhusgym i närheten kan det vara värt att hoppa gymkortet.

Minska användningen av bilen

Har du bil kommer det garanterat med en hög kostnad. Har du möjlighet att promenera eller cykla så välj det över att använda bilen. Kan du klara dig helt utan bilen kan det ge dig ännu mer besparingar och även ett härligt tillskott till kassan om du säljer den. De flesta orter har bra buss- och tågförbindelser för att klara sig på att åka kollektivt när det är för lång transportsträcka för cykeln.

Slå ihop dina lån

Sitter du med många lån och krediter finns det oftast sätt att minska kostnaderna för dessa. Det effektivaste sättet brukar vara att skaffa ett hopbakslån för att samla ihop dina skulder till ett enda lån. Beroende på din situation kan detta spara väldigt mycket pengar.

Hitta motivation till att leva snålt vid tuffa perioder

Att leva snålt kan vara enkelt när man mår bra och livet går på räls men det kan vara tuffare de dagar man inte känner sig på topp. Då kan man behöva hitta motivation och inspiration för att kämpa emot frestelsen till överkonsumtion. Nedan kommer punkter som kan hjälpa till med motivationen som håller dig på banan:

Vanliga frågor och svar

Hur mycket pengar kan man spara varje månad?

Det beror på din lön, din livssituation och var du bor. Genom god planering och undvika överkonsumtion kan de allra flesta spara tusenlappar varje månad, även om man har en relativt liten lön.

Hur lite pengar klarar man sig på?

År 2024 ligger existensminimum på 6 090 kr i månaden för en ensamstående vuxen. Det är vad Kronofogden räknar med vad levnadskostnaden ligger på om man lever sparsamt, och inkluderar inte boendekostnaden. Man kan troligtvis kunna komma undan med ännu mindre om man lever väldigt snålt.

Vad kan man spara in pengar på?

Man kan spara in pengar på det mesta. De största besparingarna brukar vara att skippa bilen, undvika överkonsumtion och laga all mat hemma.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr