Att lyckas få ränterabatt på ditt bolån kan betyda mycket besparingar för dig. Beroende på vilket erbjudande du får hos banken, kan du årligen spara flera tusenlappar på ränterabatten. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vad ränterabatt på bolån är, hur man ansöker om det och tips för att öka chanserna till att få den bästa rabatten.
Finansiera dina köp på upp till 800 000 kr
Din e-postadress kan vara felaktig. Var vänlig och bekräfta din e-postadress eller använd en annan.
Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46% (Uppdaterat januari 2025).
Vi är i samarbete med:
Vad är ränterabatt på bolån?
Det flesta banker har olika listräntor där de publicerar vad de tar i ränta för att låna ut pengar. Om du lyckas förhandla ner räntan lägre än listräntan betyder det att du har fått en ränterabatt. Det är oftast väl värt det att försöka pruta på räntan, och få en så bra ränterabatt som möjligt, då det kan spara dig tusenlappar varje år. Har du ett bolån på tre miljoner kronor och lyckas få en ränterabatt på endast 0,1 procentenhet kommer du att spara 3 000 kr om året.
Hur länge gäller ränterabatten på bolån?
Ränterabatten gäller vanligtvis under hela din bindningstid. Om du till exempel har tre månaders bindningstid, som ofta även kallas för rörlig ränta, så brukar ränterabatten gälla i ett år. Har du däremot en bindningstid på över ett år, så gäller rabatten vanligtvis under hela den perioden. När bindningstiden är över, börjar du att betala den normala räntekostnaden igen, såvida du inte har avtalat om något annat.
För det första kan det vara bra att förhandla med banken på nytt innan din ränterabatt upphör. Dessutom bör du tänka på att banker inte alltid informerar om att ränterabatten kommer att upphöra. Därför är det viktigt att du själv har koll på när du börjar betala full ränta. För att undvika att betala den normala och högre listräntan, kontakta banken i god tid och förhandla om förlängd ränterabatt.
Vad påverkar ränterabatten?
Det finns olika faktorer som påverkar hur mycket du kan få i ränterabatt på ditt bolån. För det första handlar allt i grunden om vilken risk som finns vid utlåning av pengar. Om du anses vara en person med låg risk har du dessutom en större chans till ränterabatt. Nedan har vi därför listat de faktorer som oftast har störst påverkan.
- Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet är det som kan ha störst påverkan på om du kan få en bra ränta eller inte. Har du en hög kreditvärdighet ökar chanserna till ränterabatt markant, medan chansen blir väldigt låg om kreditvärdigheten är låg.
- Belåningsgrad och skuldkvot: Belåningsgraden får du fram om du dividerar ditt bolån med bostadens marknadsvärde. Skuldkvoten kan du få fram genom att dividera bolånet med din årsinkomst före skatt. Ju lägre dessa siffror är, desto högre chans till ränterabatt har du.
- Inkomst och besparingar: För det första, om du har ett stort sparkapital och dessutom en bra och regelbunden inkomst, tyder det på att du kommer kunna betala av lånet utan problem. Därför klassas du som låg risk, vilket i sin tur innebär att du har en högre chans att få en lägre bolåneränta.
- Lånebelopp: Tar du ut ett större lån betyder det typiskt sätt en högre avkastning för banken. Det gör att konkurrensen bland bankerna blir tuffare och de kommer ofta därför erbjuda en högra ränterabatt.
- Bostadens energiklass: Om din bostad har en bra energiklass så finns det många banker som belönar detta genom att ge en ränterabatt. Har bostaden energiklass A eller B kan man ofta få en ränterabatt på upp till 0,10 procentenheter.
Omstartslån ↗
Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.
Samlingslån ↗
Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak
Privatlån ↗
Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr
Hur förhandlar man om ränterabatt på bolån?
Det är viktigt att man inför förhandlingen är förberedd och har koll på sina argument. Följer du nedan steg så har du en god chans att förhandla till dig en bra ränterabatt.
- Jämför list- och snitträntor
För att ta reda på vad du kan få för ränta är det viktigt att jämföra vad de olika bankerna erbjuder för list- och snitträntor. Listränta är den ränta som banker erbjuder sina kunder utan någon förhandling. Snitträntan är vad bankernas kunder betalar i snitt för sina lån. Snitträntan visar vilken nivå du kan utgå från när du börjar förhandlingen. Om du ligger väldigt bra till i de faktorer som påverkar ränterabatten mest kan du försöka lägga dig lite under snitträntan. - Förbered dina argument
Förbered dig genom att skriva ner snitt- och listräntorna för de banker som har lägst räntor. Ta fram ekonomiska dokument som visar att du är en låg risk. Det inkluderar lönespecifikationer, kreditupplysning och information om bostaden och dess energiklass. Fundera och skriv ner varför du bör få en bra ränterabatt. - Förhandla
Lägg fram alla dina argument. Våga dessutom visa upp konkurrerande bankers erbjudanden som är bättre än de från banken du förhandlar med. Om ni kommer fram till ett erbjudande som du är nöjd med, säkerställ att få allt nedskrivet. Kom ihåg att ett muntligt löfte är mycket svårare att bevisa än om du får det i text. Därför är det viktigt att undvika eventuella missförstånd eller tvister som kan uppstå.
Får du inte det erbjudande som du förväntade dig så fråga banken vad du kan göra för att få ner räntan hos dem. Ofta kan du få bra och konstruktiv information på hur du kan förbättra dina argument inför nästa förhandling.
Vanliga frågor och svar
Ränterabatt är något du kan förhandla dig till när du ansöker om ett bolån eller förlänger lånet med ny bindningstid. Den ger dig lägre ränta under en begränsad tid och kan spara dig tusentals kronor.
Nej, alla är inte berättigade en ränterabatt. Bankerna bedömer din ekonomiska situation för att avgöra vilken risk de tar när de lånar ut pengar. Om du har bra ekonomi och kreditvärdighet utgör du en låg risk och har en större chans att få en ränterabatt på ditt bolån. Har du en sämre ekonomi är det desto svårare att få en ränterabatt.
Ränterabatten för ett bolån brukar först och främst gälla i ett år om du har ett lån med en bindningstid på tre månader. Har du däremot ett lån med längre bindningstid, gäller ränterabatten vanligtvis under hela bindningstiden. Eftersom villkoren om hur länge ränterabatten gäller kan variera, är det dessutom viktigt att kontrollera detta i kontraktet du har med banken.
Ja, du kan vanligtvis förlänga ränterabatten efter att den har slutat gälla. Det sker dock inte automatiskt, så därför behöver du kontakta din bank och förhandla med dem på nytt. Dessutom kan det vara värt att jämföra räntan hos andra banker för att se om du kan hitta ett bättre erbjudande när bindningstiden på ditt nuvarande lån har gått ut.