inkasso

Har du någon gång missat att betala en räkning, har du sannolikt fått ett inkassokrav skickat till dig. Inkasso är det sätt som företag använder för att driva in pengar som en privatperson eller ett annat företag är skyldiga och inte har betalat i tid. Inkassokravet är vanligtvis det sista steget innan en skuld går vidare till Kronofogden.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Hur fungerar inkasso?

Har du en faktura eller skuld till ett företag och inte betalar den i tid så riskeras den att hamna hos inkasso.

Vid sen betalning skickas oftast först en påminnelse om att fakturan inte har betalats, och då brukar en förseningsavgift tillkomma. Om du fortsatt inte betalar fakturan är nästa steg ett inkassokrav. Företag kan själva skicka detta inkassokrav till dig men vanligast är att inkassoföretag anlitas. Det är inkassoföretaget som nu äger skulden, och inte företaget som skickade den initiala räkningen. Det är därför viktigt att du betalar enligt instruktionerna som står på inkassokravet, och inte på den initiala fakturan.

Har du fått inkassokrav utan att först få en påminnelse efter att din faktura förfallit är detta inte något olagligt. Det är tillåtet att skicka inkassokrav utan att först skicka en påminnelse. Men normen är att först skicka en påminnelse.

Värt att nämna är att ett företag kan skicka din faktura direkt till Kronofogden om den inte betalas i tid, helt utan påminnelse eller inkassokrav först. Men detta är sällsynt.

Hur ser inkassoprocessen ut?

Hur ser inkassoprocessen ut?

Nedan går vi igenom de olika stegen som brukar förekomma, från att man får fakturan tills den kommer till Kronofogden ifall fakturan inte betalas.

  1. Faktura: Först får du en faktura. Den har ett förfallodatum som visar när du senast behöver betala den.
  2. Påminnelse: Betalar du inte fakturan i tid skickas vanligtvis en betalningspåminnelser som oftast innehåller en påminnelseavgift. Företag brukar skicka en eller flera påminnelser innan de tar ärendet vidare.
  3. Inkassokrav: Om fakturan inte betalas i tid trots påminnelserna, skickas ofta skulden vidare till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget skickar då ett inkassokrav till dig och en inkassoavgift läggs till.
  4. Betalningsföreläggande: Om skulden till inkassoföretaget inte betalas kan den skickas vidare till Kronofogden. Kronofogden skickar då ett betalningsföreläggande till dig, ett krav på betalning. Tillsammans med betalningsföreläggandet får du även ett delgivningskvitto som du behöver signera och skicka tillbaka till Kronofogden. Det går även att bekräfta att du har mottagit föreläggandet genom att logga in på Kronofogdens hemsida eller ringa till deras kundservice.
  5. Betalningsanmärkning: Om du fortsatt inte betalar skulden kan Kronofogden besluta om ett utslag, vilket fungerar som ett bevis att företaget/inkassoföretaget har rätt att kräva dig på skulden. Det är i samband med detta du även får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.

Vad ska man göra om man har fått ett inkassokrav?

Om du har fått ett inkassokrav är det viktigt att agera så snart som möjligt. Anser du att du inte är betalningsskyldig, kontakta inkassoföretaget omedelbart. Det är viktigt att förbereda sakliga argument för varför du inte ska behöva betala skulden.

Ifall du anser dig vara betalningsskyldig bör du betala inkassofakturan så snart som möjligt för att undvika ytterligare avgifter.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr

Inkassoföretagens roll

Många som får inkassokrav tänker att inkassoföretag inte är behjälpliga och att deras enda roll är att driva in så mycket pengar som möjligt. Till viss del är detta sant, då affärsmodellen ofta grundas på de extra avgifterna som tillkommer i ett inkassokrav. Men det är viktigt att komma ihåg att inkassoföretag är en viktig funktion i samhället och har som uppgift att hjälpa både gäldenärer (de som är skyldiga pengar) och borgenärer (de som har rätt att få betalt). Det ger dig som gäldenär en extra chans att betala skulden innan den går vidare till Kronofogden, och det hjälper borgenären att få in de pengar som den har rätt till.

Har du svårt att betala en skuld som kommit till inkasso är det viktigt att försöka undvika att den går till Kronofogden. Hamnar skulden hos dem kan konsekvenserna bli mycket allvarligare, både på kort och lång sikt. Genom att kontakta inkassoföretaget som har skickat inkassokravet kan du förklara din situation och att du behöver mer tid att betala av skulden. De kan då hjälpa dig med att ta fram en återbetalningsplan. I vissa fall kan de till och med hjälpa dig med att pausa räntor och avgifter.

Undvika inkasso

Hur undviker man inkasso? Nedan kommer några tips som kan hjälpa till att hålla inkassokraven borta från din brevlåda:

  • Betala i tid: Kom ihåg att betala alla räkningar i tid. En bra vana är att betala en räkning så snart du får den. Det kan hända den bästa att den annars glöms bort tills en påminnelse eller ett inkassokrav dyker upp.
  • Ha en budget: För att säkerställa att du har råd med det du handlar mot faktura är det bra att ha en budget. Då får du en bra överblick över din ekonomiska situation och vet om du har råd med inköpet.
  • Undvik att betala mot faktura: Om du vet med dig att du har svårt att betala fakturor i tid så överväg att välja en annan betalningsmetod. De flesta företag accepterar kortbetalningar eller banköverföringar.
  • Spara till en buffert: Ibland kan oförutsedda utgifter komma och då är det bra att ha en buffert som kan täcka denna utgift. Det kan vara skillnaden från att behöva ta lån eller skjuta upp betalningar – vilket ökar risken att hamna hos inkasso.
  • Sök hjälp: Märker du att din ekonomiska situation börjar bli ohållbar så sök hjälp. Alla Sveriges kommuner erbjuder gratis ekonomisk rådgivning. Du behöver alltså inte vara rädd att denna typ av tjänst kommer öka dina utgifter ytterligare.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan påminnelse och ett inkassokrav?

Borgenären skickar en påminnelse för att informera dig om att fakturan inte betalades i tid. Ett inkassokrav begär mer formellt att du ska betala skulden.

Vad är skillnaden mellan inkasso och Kronofogden?

Inkassoföretag är privata företag som jobbar med att driva in obetalade skulder. En skuld hamnar oftast hos inkasso innan den går vidare till den sista instansen, som är Kronofogden. Kronofogden är en statlig myndighet som också jobbar med att driva in skulder. De har fler rättsliga verktyg att använda sig av vid indrivningen, bland annat genom utmätning av lön och egendom.

Vad händer om jag inte kan betala inkassokravet?

Om du inte betalar inkassokravet i tid finns det en risk att det går vidare till Kronofogden. För att undvika detta kan man kontakta inkassoföretaget och komma fram till en avbetalningsplan som fungerar för dig.

Påverkar ett inkassokrav min kreditvärdighet?

Inkassokravet påverkar inte din kreditvärdighet. Men om du låter skulden förbli obetald så finns det en risk att den går vidare till Kronofogden. Då kan du få en betalningsanmärkning i kreditvärdigheten vilket kan påverka dina möjligheter till att få lån, hyra bostad eller teckna abonnemang.